axxes
Utrecht, NL, 26 Jan. 2023, 09:22 CEST
Kwart IT'ers werkt bij organisatie die nieuwe technologieën niet op de voet volgt

IT’ers vinden het belangrijk om van collega’s te kunnen leren

Kwart IT'ers werkt bij organisatie die nieuwe technologieën niet op de voet volgt img#1

Kwart IT'ers werkt bij organisatie die nieuwe technologieën niet op de voet volgt

Maar liefst 25 procent van de IT'ers zegt bij een organisatie te werken waarniemand de nieuwste technologieën op de voet volgt. Dit blijkt uit onderzoek van IT-consultancy organisatie Axxes, onder bijna 600 IT'ers. Het gebrek aan interesse is opvallend, aangezien 88 procent van de IT'ers het belangrijk vindt om bij een bedrijf te werken dat openstaat om met nieuwe technologieën te werken. Een gebrek aan innovatie kan ervoor zorgen dat IT-professionals uitkijken naar een andere baan, en dat willen bedrijven te allen tijde voorkomen.

Maar welke technologieën gebruiken bedrijven dan momenteel? De drie belangrijkste technologieën waar op dit moment mee gewerkt wordt, zijn: de cloud (82%), open source tools (44%), devops (39%) en data science (37%). Deze laatste zien we binnen drie jaar zelfs doorgroeien naar 40 procent.

Werken met nieuwe technologieën
Naast werken met innovatie technologieën, is het voor IT-organisaties belangrijk om ontwikkelingen in de sector nauwlettend in de gaten te houden om daarmee hun kennis up-to-date te houden. Dat wordt helaas nog lang niet altijd organisatiebreed gedaan: maar liefst één op de vijf (21%) IT'ers stelt dat hun organisatie op het gebied van IT-kennis zou achterlopen als hij of zij niet in dienst zou zijn.

Delen van kennis
IT-professionals vinden het belangrijk dat hun collega’s en organisatie zich interesseren in het IT-speelveld. Door bijvoorbeeld mee te gaan met de trends in de markt of kennis te hebben van innovatieve technologieën. Maar liefst 87 procent van de IT'ers geeft dan ook aan dat zij niet de enige binnen hun organisatie willen zijn met kennis over het vakgebied. Dat blijkt ook uit het feit dat eenzelfde percentage (87%) het belangrijk vindt om te kunnen samenwerken met collega’s waar zij van kunnen leren.

Roel van Heurck, Business Lead Nederland bij Axxes: “Uit ons onderzoek blijkt dat een relatief groot deel van de Nederlandse organisaties nieuwe en relevante technologieën niet op de voet volgt. Zonde, want hierdoor loop je niet alleen als organisatie achter op IT-gebied, maar ben je ook een minder aantrekkelijke werkgever voor IT'ers. Daarnaast zien we dat IT'ers vaak worden gezien als solisten, terwijl zij juist behoefte hebben aan samenwerking en kennisdeling. Het is belangrijk om dit als werkgever te faciliteren en ook stil te staan bij activiteiten die helpen om kennisdeling te stimuleren om zo de beste werkgever voor jouw werknemers te zijn.”