Innofest
Amsterdam, NL, 18 Jan. 2023, 08:30 CEST
Bezoekers testen duurzame en sociale innovaties tijdens Eurosonic Noorderslag

Vanaf vandaag kunnen bezoekers en medewerkers van het showcasefestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen liefst zes ondernemers helpen bij het verder ontwikkelen van hun duurzame en sociale innovaties.

Bezoekers testen duurzame en sociale innovaties tijdens Eurosonic Noorderslag img#1

Bezoekers testen duurzame en sociale innovaties tijdens Eurosonic Noorderslag

Vanaf vandaag kunnen bezoekers en medewerkers van het showcasefestival Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen liefst zes ondernemers helpen bij het verder ontwikkelen van hun duurzame en sociale innovaties. De innovaties die op diverse locaties in de stad te vinden zijn, variëren van een tool die helpt bij het verduurzamen van je woning tot een platform dat ervoor zorgt dat studenten een eerlijke huur betalen en slimme steentjes die mensen sneller van een burn-out laten herstellen. Innofest, een stichting uit Noord-Nederland die ondernemers de kans geeft om hun innovaties op festivals en living labs te testen, faciliteert de praktijktests in samenwerking met de organisatie van ESNS.

Dit zijn de zes ondernemers die deze week op ESNS hun innovatie testen:

Glimp
Liefst 1,3 miljoen mensen zitten thuis door stressgerelateerde klachten. Glimp wil met begeleide ademtraining voor thuis ervoor zorgen dat mensen sneller herstellen van een burn-out. Hun Pebbles - een soort slimme steentjes - monitoren het effect van ademhalingsoefeningen op je lichaam en versnellen zo je herstel. Op ESNS kunnen crewleden en andere aanwezigen de app uitproberen als ze even tot rust willen komen. Zo hopen de ondernemers meer te leren over welke versie van hun dienst het beste werkt.

Glimp is van woensdag 18 t/m vrijdag 20 januari aanwezig bij de Artist Village op het Suikerunieterrein.

Bespaar Groen
Bespaar Groen maakt het verduurzamen van je eigen woning behapbaar. Ze helpen met het maken van keuzes over mogelijke verduurzamingsmaatregelen, het zoeken van een aannemer en automatiseren het aanvragen van subsidies. Tijdens ESNSN onderzoeken ze hoe betrouwbaar festivalgangers de tool vinden, aan welke informatie er behoefte is en op welke manier mensen het liefst benaderd willen worden.

De Duurzame Oplossing
De Duurzame Oplossing bouwt een onafhankelijk digitaal platform dat laat zien welk effect een gedragsverandering of maatregel heeft op jou en het milieu. Het hart van het platform wordt gevormd door de rekentool waar je een digitale versie van je huis, jouw installaties en je gedrag kan invoeren. Ook bevat het platform een uitgebreide kennisbank en duurzaamheidsadviezen. Tijdens ESNS testen de ondernemers hoe bezoekers op het platform reageren en of de digitale tools aanzetten tot duurzaam gedrag.

Zowel De Duurzame Oplossing als Bespaar Groen zijn op zaterdag 21 januari op de Grote Markt te vinden.

Huurtehoog.nl
8 van de 10 studenten betaalt een te hoge huurprijs. De ondernemers van Huurtehoog.nl helpen studenten met het verlagen van hun huur en het terugvorderen van de te veel betaalde huur. Tijdens ESNS geven ze gratis huuradvies én verloten ze een maand lang gratis huur (t.w.v. € 400 euro) onder de deelnemers.

Huurtehoog.nl is donderdag 19 en vrijdag 20 januari aanwezig bij het Forum.

BUTTLE
75% van de rokers gooit zijn peuken wel eens op de grond. Dit heeft grote impact op het milieu: het vergiftigt de bodem en schaadt het leven in de zee. Eén peuk kan tot wel 1000 liter water vervuilen. Het is duidelijk dat de mentaliteit van rokers rondom het weggooien van hun peuken moet veranderen. Hiervoor is de BUTTLE ontwikkeld: een hulpmiddel voor (festival)bezoekers om hun sigarettenpeuken op te ruimen, en tegelijkertijd te informeren over de impact van peukenafval op het milieu. Tijdens ESNS kunnen bezoekers het prototype uitproberen en feedback geven.

Het prototype van BUTTLEstaat op donderdagavond 19, vrijdag 20 en zaterdagmiddag 21 januari op de Grote Markt.

NitroTea
De founders van NitroTea willen een gezonde frisdrank op de markt te brengen. Hun ijsthee bevat geen suiker en weinig toegevoegde smaakstoffen. Om het drankje verder te ontwikkelen krijgen bezoekers de kans om feedback te geven en mee te denken over het ontwerp van de gezonde frisdrank.

NitroTea staat op donderdag 19 en vrijdag 20 januari bij de Oosterpoort.

De tests op Eurosonic Noorderslag worden mogelijk gemaakt door provincie Groningen, provincie Friesland, provincie Drenthe, Leeuwarden, Assen, stad Groningen, YES!Delft, Erasmus Centre for Entrepreneurship, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Eurosonic Noorderslag en Innofest.

Voor het Bevrijdingsfestival Overijssel (5 mei) en TT Festival (17 t/m 25 juni) is Innofest nog op zoek naar ondernemers uit respectievelijk de regio Zwolle en de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Het gaat om ondernemers die een duurzame en/of sociale innovatie hebben.