Schneider Electric
Hoofddorp, NL, 12 Dec. 2022, 14:03 CEST
Renault Groep en Schneider Electric werken samen voor duurzame mobiliteit met groene elektrische technologie

Schneider Electric, de leider in de digitale transformatie van energiebeheer en industriële automatisering, levert SF6-vrije AirSeT apparatuur aan Renault Group, een innovatieve oplossing die het broeikasgas SF6 elimineert

Renault Group streeft ernaar dat de Flins Refacotry tegen 2030 volledig CO2-neutraal is en in 2040 in heel Europa img#1
Renault Group streeft ernaar dat de Flins Refacotry tegen 2030 volledig CO2-neutraal is en in 2040 in heel Europa

Renault Groep en Schneider Electric werken samen voor duurzame mobiliteit met groene elektrische technologie

Schneider Electric, de leider in de digitale transformatie van energiebeheer en industriële automatisering, levert SF6-vrije AirSeT-apparatuur aan Renault Group, een innovatieve oplossing die het broeikasgas SF6 elimineert uit zijn middenspanning schakelapparatuur in hun Flins Refactory.

AirSeT schakelapparatuur zonder broeikasgasondersteunt de doelstellingen van Renault Group op het gebied van de circulaire economie

Renault Group streeft ernaar dat de Flins Refacotry tegen 2030 volledig CO2-neutraal is en in 2040 in heel Europa. Om dit doel te bereiken, zetten zeinnovatieve oplossingen in die het broeikasgas SF6 elimineren uit zijn middenspanningsapparatuur in de Flins Factory, met behulp van SM AirSeT MV-schakelapparatuur van Schneider Electric. Deze duurzame MV-apparatuur maakt gebruik van zuivere lucht en vacuümonderbrekingstechnologie in plaats van zwavelhexafluoride (SF6).

SF6 wordt vaak gebruikt in elektrische distributieapparatuur, maar het is 25.200 keer sterker dan koolstofdioxide (CO2) als het gaat om het aardopwarmingsvermogen (GWP). SF6 wordt steeds meer het onderwerp van klimaatgerichte regelgeving en initiatieven. Het is opgenomen in het Kyoto-protocol, een internationaal verdrag dat de VN-partijen verplicht de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Groen en digitaal ontworpen
Het elimineren van SF6, en het vervangen ervan door zuivere lucht, biedt het directe voordeel dat een krachtig broeikasgas (Scope 4) wordt verwijderd, maar het vereenvoudigt ook de installatie, ontmanteling en recycling van apparatuur en het beperkt de kosten. Het versterkte ontwerp van SM AirSeT, wat gebouwd is voor circulariteit, wordt gebruikt in combinatie met digitale functies om de levensduur van het schakelmateriaal met meer dan 30% te verlengen.

De verbonden, digitale mogelijkheden van de oplossing ontfermen zich ook over andere zorgen van Refactory:

  • Cybersecurity
  • Betrouwbaarheid van de stroomvoorziening
  • Onderhoud

AirSeT biedt een oplossing voor deze drie problemen. Het MV-schakelbord is veilig en heeft geïntegreerde slimme sensoren die 24/7 connectiviteit bieden. Hierdoor kan Renault Groep op afstand de werking van het MV-schakelbord van de Refactory controleren voor toestandsafhankelijk onderhoud en meer veiligheid. De gegevens van de sensoren worden doorgegeven aan de lokale veldtools/apps van Refactory en aan geavanceerde analysetools zoals die van de robuuste EcoStruxure-architectuur en het platform van Schneider Electric.

Optimaal benut van data voor geoptimaliseerde activiteiten en onderhoud
De AirSeT-technologie is ontworpen voor secundaire markten van elektrische distributie, zoals industriële en commerciële applicaties voor gebouwen en nutsbedrijven. Deze sectoren worden steeds meer uitgedaagd om hun ecologische voetafdruk te verminderen in een poging om klimaatactie te ondersteunen en de energietransitie te versnellen.

"In de strijd tegen klimaatverandering is het absoluut noodzakelijk om af te stappen van F-gassen om de decarbonisatie te versnellen", aldus Frederic Godemel, Executive Vice President Power Systems bij Schneider Electric. "Groene energie gaat over veel meer dan hernieuwbare energieopwekking en efficiënt energieverbruik. SM AirSeT past in de cruciale ruimte daartussenin, waar belangrijke milieuverbeteringen te realiseren zijn."

Schneider Electric pioniert met milieuverantwoorde oplossingen voor MV-schakelaars
Net als Renault Group focust Schneider Electric op het vinden van mogelijkheden om de duurzaamheid te vergroten. Schneider Electric heeft het voortouw genomen bij de verschuiving naar SF6-vrije MV-technologie, waarbij het gas wordt vervangen door zuivere lucht. SM AirSeT, wat commercieel gelanceerd is in 2021, heeft meerdere prijzen en erkenningen ontvangen als facilitator van de groene en efficiënte energietransitie. Daartoe behoren de Industrial Energy Efficiency Award op de Hannover Messe, de Top 10 Innovations award van het Innovation for Cool Earth Forum en een iF Design Award. Bovendien won het project van het bedrijf met E.ON in Zweden de enerTIC Award voor smart grid. De AirSeT-technologie werd onlangs ook bekroond tijdens de Energy Mastering Awards 2022 en erkend met de International Carbon Handprint Award tijdens de Climate Week NYC.

Schneider Electric wil SF6 geleidelijk uit zijn producten verwijderen en bouwt systematisch aan een complete portefeuille van groene alternatieven voor zijn op SF6 gebaseerde MV-apparatuur, zoals nieuwe groene aanbiedingen voor meer industriële toepassingen, waaronder elektro-intensieve industrieën. Het bedrijf zal door deze actie het equivalent van ongeveer 4 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar voorkomen.