Esri
Amsterdam, NL, 19 Apr. 2023, 09:10 CEST
Brandweer Schiphol sneller bij incidenten dankzij locatie-app met realtime informatie

Door de bereikbaarheidskaarten te vervangen door een applicatie met realtime informatie hoeft de brandweer van de Schiphol Group bij incidenten niet meer met behulp van papieren kaarten te zoeken naar locaties,

Brandweer Schiphol sneller bij incidenten dankzij locatie-app met realtime informatie img#1
Brandweer Schiphol sneller bij incidenten dankzij locatie-app met realtime informatie img#2Brandweer Schiphol sneller bij incidenten dankzij locatie-app met realtime informatie img#3Brandweer Schiphol sneller bij incidenten dankzij locatie-app met realtime informatie img#4

Brandweer Schiphol sneller bij incidenten dankzij locatie-app met realtime informatie

Door de bereikbaarheidskaarten te vervangen door een applicatie met realtime informatie hoeft de brandweer van de Schiphol Group bij incidenten niet meer met behulp van papieren kaarten te zoeken naar locaties, maar kan dit volledig met een locatie-app in de brandweerwagen. De app is gebouwd in samenwerking met Esri Nederland en wordt door een koppeling met ArcGIS Enterprise continu voorzien van de meest actuele gegevens.

De brandweereenheid van de Schiphol Group is verantwoordelijk voor een groot aantal gebouwen. De plattegronden en bijbehorende informatie over brandmeldzones, rookmelders en overige brandveiligheidsvoorzieningen in dat gebied zijn gedigitaliseerd om efficiënter te kunnen werken en kosten te besparen. De applicatie is te benaderen via een tablet in de brandweerwagens, waarbij alle belangrijke locaties voorzien zijn van een nummer. Door deze in te voeren toont de app automatisch een kaart met locatie en route ernaar toe. Voorheen werd al deze informatie op kaarten uitgeprint en in meerdere ordners in de brandweerwagens bewaard.

De verkorte zoektijd naar informatie bij incidenten als gevolg van deze digitaliseringsslag is een belangrijke winst, aldus Susila Haspels, adviseur brandveiligheid en beheer bij de Schiphol Group: “Door het gebruik van de app zijn we sneller ter plaatse. Daarbij kan de beschikbaarheid van actuele informatie zeker bij noodsituaties cruciaal zijn. Een bijkomend voordeel is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem, waardoor ook brandweerlieden met minder ervaring snel de locatie van een brandmelding kunnen vinden.”

De applicatie maakt gebruik van informatie uit ArcGIS Enterprise. Het doorvoeren van wijzigingen kan volledig digitaal plaatsvinden, waarmee de brandweer altijd over de meest actuele informatie beschikt. Daarnaast werkt de applicatie ook offline, en is er ten allen tijde een back-up beschikbaar.

Charles van der Put, technisch consultant bij Esri Nederland: “Schiphol is een bijzonder complexe locatie waar dagelijks een enorm aantal mensen op de been is, het is voor de brandweer daarom van groot belang om te beschikken over correcte gegevens. Doordat het bijhouden en verwerken van relevante informatie met ArcGIS Enterprise op een snelle en efficiënte wijze gebeurt, levert dit niet alleen tijdwinst op in het beheerproces, maar uiteindelijk ook bij calamiteiten.”