Speaksee
Rotterdam, NL, 15 Nov. 2022, 09:37 CEST
Innovatieve app Speaksee maakt deelnemen aan groepsgesprekken mogelijk voor doven en slechthorenden

Speaksee lanceert officieel eerste microfoonsysteem dat groepsgesprekken realtime omzet naar tekst

Speaksee lanceert officieel eerste microfoonsysteem dat groepsgesprekken realtime omzet naar tekst img#1
Speaksee lanceert officieel eerste microfoonsysteem dat groepsgesprekken realtime omzet naar tekst

Innovatieve app Speaksee maakt deelnemen aan groepsgesprekken mogelijk voor doven en slechthorenden

Speaksee lanceert vandaag officieel de Speaksee Microfoon Kit: het eerste microfoonsysteem dat spraak realtime omzet naar tekst door middel van spraakherkenning gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Met de Speaksee Microfoon Kit kunnen doven en slechthorenden participeren in groepsgesprekken. De tekst wordt per gesprekspartner realtime weergegeven in gekleurde tekstballonnen via de Speaksee-app die te gebruiken is op verschillende apparaten. Doordat de microfoons achtergrondgeluiden filteren, is de spraakherkenning tot 95 procent accuraat. Ook is het mogelijk om spraak direct te vertalen naar een andere taal.

Inclusiviteit op de werkvloer
Speaksee wordt gebruikt in privégesprekken, maar ook als hulpmiddel op de werkvloer. Vergaderingen, overleggen en lunchpauzes worden met het microfoonsysteem toegankelijker voor doven en slechthorenden. Het biedt werkgevers de kans de inclusiviteit op de werkvloer te vergroten.

Aanschaf en vergoeding
Na duiding door het Zorginstituut Nederland kan Speaksee worden vergoed door alle zorgverzekeraars. Daarnaast is het ook mogelijk om een aanvraag in te dienen via de website van Speaksee. KPN is reseller voor Speaksee voor de zakelijke markt.

Jari Hazelebach, CEO en medeoprichter van Speaksee: “Mijn beide ouders zijn doof. Daarom weet ik hoe ontzettend lastig het is voor doven en slechthorenden om groepsgesprekken te volgen. Dat kan het gevoel geven dat je er niet bij hoort. Ik ben dan ook enorm trots dat we Speaksee nu officieel lanceren en doven en slechthorenden mee kunnen laten doen in groepsgesprekken.”

Vijf jaar geleden startte Hazelebach samen met compagnon Marcel van der Ven met de ontwikkeling van Speaksee. In 2018 startten zij een crowdfundactie om het product te ontwikkelen tot wat het nu is. Tweehonderd doven en slechthorenden in Nederland hebben Speaksee al kunnen gebruiken.

Hazelebach vervolgt: “Met die ervaringen hebben we Speaksee verder kunnen verbeteren tot een product dat klaar is om een groot verschil te maken. Vele ontroerende verhalen, zoals een familie van een oudere meneer die voorheen alleen via een whiteboard met hem kon communiceren en hem nu met Speaksee weer overal bij kunnen betrekken, inspireren ons om Speaksee te blijven verbeteren. Ik kijk ernaar uit om wereldwijd zoveel mogelijk doven en slechthorenden met Speaksee te helpen met het volwaardig participeren in gesprekken, door te laten zien wat ze niet kunnen horen.”