Barracuda Networks
Amsterdam, NL, 09 Feb. 2023, 12:10 CEST
Schade door een e-mailaanval op bedrijven in de Benelux loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Email Security Trends rapport gepubliceerd, dat laat zien hoe aanvallen via e-mail organisaties over de hele wereld treffen.

Schade door een e-mailaanval op bedrijven in de Benelux loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident img#1

Schade door een e-mailaanval op bedrijven in de Benelux loopt op tot ruim 1,2 miljoen euro per incident

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Email Security Trends rapport gepubliceerd, dat laat zien hoe aanvallen via e-mail organisaties over de hele wereld treffen. Daarbij valt op dat de Benelux behoort tot de regio’s met de hoogste schade en meeste impact door succesvolle e-mailaanvallen. 85 procent van de ondervraagde organisaties in de Benelux is in de afgelopen 12 maanden het slachtoffer geweest van ten minste één succesvolle e-mailaanval. Daarbij was de schade voor de getroffen organisaties gemiddeld meer dan 1,2 miljoen euro voor de meest kostbare aanval. Bijna een derde (30%) zegt dat de schade door e-mailaanvallen het afgelopen jaar drastisch is toegenomen.

Samenvatting

  • 85 procent van de ondervraagde Benelux-organisaties is in de afgelopen 12 maanden met succes aangevallen via e-mail
  • Het herstellen van een aanval via e-mail kostte getroffen organisaties gemiddeld meer dan 1,2 miljoen euro
  • 87% van de Benelux-bedrijven die het slachtoffer waren van ransomware zegt dat de aanval begon met een e-mailVoor de survey, die in opdracht van Barracuda is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Vanson Bourne, werden IT-professionals van alle niveaus ondervraagd bij bedrijven met 100 tot 2.500 werknemers, in verschillende sectoren in de VS en de EMEA- en APAC-landen, waaronder de Benelux.

De gevolgen van een aanval op de e-mailbeveiliging kunnen aanzienlijk zijn. De meest genoemde gevolgen in de Benelux waren reputatieschade (46%), directe financiële schade (44%) en productiviteitsverlies (43%).

Wereldwijd gezien zijn er opmerkelijke verschillen tussen de verschillende industriesectoren. Organisaties in de financiële dienstverlening werden bijvoorbeeld vooral getroffen door het verlies van waardevolle gegevens en geld aan aanvallers (respectievelijk 59% en 51% van de slachtoffers), terwijl in de verwerkende industrie de verstoring van de bedrijfsactiviteiten (53%) de belangrijkste impact was. Voor instellingen in de gezondheidszorg waren de herstelkosten om systemen weer operationeel te krijgen het grootst (44%). Ongeacht de grootte of de bedrijfstak werden organisaties waar meer dan de helft van de medewerkers op afstand werkten geconfronteerd met hogere risico's en herstelkosten.

Samenvatting

  • 85 procent van de ondervraagde Benelux-organisaties is in de afgelopen 12 maanden met succes aangevallen via e-mail
  • Het herstellen van een aanval via e-mail kostte getroffen organisaties gemiddeld meer dan 1,2 miljoen euro
  • 87% van de Benelux-bedrijven die het slachtoffer waren van ransomware zegt dat de aanval begon met een e-mail

“E-mail is een vertrouwd communicatiekanaal dat door iedereen wordt gebruikt en dat maakt het een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. We verwachten dat aanvallen via e-mail steeds geraffineerder worden, waarbij AI en geavanceerde social engineering worden ingezet voor datadiefstal of om toegang te krijgen en om securitymaatregelen te omzeilen”, zegt Alain Luxembourg, Vice President Benelux and Nordics, Barracuda “Een aanvallen via e-mail kan het startpunt zijn voor een breed scala aan cyberdreigingen, waaronder ransomware, gegevensdiefstal, spyware, cryptomining, andere malware en meer. Het is geen verrassing dat IT-teams over de hele wereld zich onvoldoende voorbereid voelen om zich te verdedigen tegen e-maildreigingen. Een groeiend bewustzijn over en inzicht in e-mailrisico's en de robuuste bescherming die nodig is om veilig te blijven, zijn de sleutel om organisaties en hun medewerkers te beschermen in 2023 en daarna.”