Kaspersky
Utrecht, NL, 17 Nov. 2022, 11:51 CEST
Onderzoek Kaspersky: Nederland staat wereldwijd op de 3e plaats voor aantal gehackte gamingaccounts in de afgelopen twee jaar

Kaspersky onderzocht de houding van professionele gamers wereldwijd ten opzichte van cybersecurity: meer dan de helft vreest dat hun accounts niet veilig genoeg zijn.

Uit het onderzoek van Kaspersky blijkt dat 41 procent van de Nederlandse gamingaccounts in de afgelopen 2 jaar is gehackt img#1
Uit het onderzoek van Kaspersky blijkt dat 41 procent van de Nederlandse gamingaccounts in de afgelopen 2 jaar is gehackt

Onderzoek Kaspersky: Nederland staat wereldwijd op de 3e plaats voor aantal gehackte gamingaccounts in de afgelopen twee jaar

Uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Kaspersky, blijkt dat hacken een serieus probleem is voor 64 procent van de Nederlandse gamers. 41 procent meldt dat hun account in de afgelopen 2 jaar is gehackt. Hiermee staat Nederland wereldwijd op de derde plaats wat betreft het aantal inbreuken. Hoewel hacken als een ernstig probleem wordt ervaren voor elke online gamer (64%), gelooft een vijfde (21%) dat het ook een probleem is voor game-aanbieders, waarbij 55 procent vreest dat game-accounts niet goed beveiligd zijn.

Volgens Statista zal de Nederlandse videogame-industrie in 2022 naar verwachting 891 miljoen dollar bereiken en zullen er in Nederland in 2027 naar verwachting 7,2 miljoen gebruikers zijn. Uit data van Kaspersky blijkt dat gaming 'zeer belangrijk' is voor bijna een derde van de respondenten, waarbij 26 procent meer dan 25 uur per week speelt. Voor sommigen is het zelfs een levensvatbare bron van inkomsten: iets meer dan een vijfde (21%) van de Nederlandse spelers bouwt er actief een inkomen mee op en nog eens 31 procent verdient graag wat geld met spelen of streamen.

Naar verluidt speelt 63 procent van de Nederlandse gamers online games waarvoor een speciaal account nodig is. Uit het onderzoek van Kaspersky blijkt dat 41 procent van de Nederlandse gamingaccounts in de afgelopen 2 jaar is gehackt, waarbij het verlies van spelvoortgang (43%) en verlies van spelvaluta of -items (36%) de meest voorkomende gevolgen waren. In een kwart van de gevallen zijn ook andere gamers in het team getroffen door cyberhacks.

Volgens het onderzoek zijn Nederlanders ook de grootste besteders in heel Europa: bijna een op de vijfinvesteert een ‘zeer hoog bedrag’ (19%) om hun spelprestaties te optimaliseren. Nederlandse gamers staan ook hoog op het podium voor cryptomining, met een vijfde (20%) die langer dan 2 jaar cryptovaluta heeft gemined.

“Met zoveel Nederlandse gamers die ervoor kiezen om online te spelen – en vervolgens in-game aankopen te doen zoals valuta tokens -, is het geen verrassing dat de verleiding van hackers om hun accounts te infiltreren toeneemt, zowel aan de kant van de eindgebruiker als aan de kant van de gameprovider" verklaart Jornt van der Wiel, Senior Security Researcher, Global Research and Analysis Team bij Kaspersky. "Gezien het hoge bedrag dat in-game wordt uitgegeven, is het echter goed om te zien dat veel van de respondenten het erover eens zijn dat ze meer willen weten over cybersecurity: het is belangrijk dat gamers zich bewust worden van security en het lijkt erop dat er in de gamingcommunity vraag naar is".

Een gevaarlijke combinatie
Het onderzoek van Kaspersky ontdekte ook dat bijna een vijfde van de Nederlandse professionele gamers een goede mentale voorbereiding niet als essentieel ziet bij het gamen. 17 procent denkt zelfs dat mentaal welzijn niet belangrijk is, wat wereldwijd het hoogste percentage is. Meer dan een derde zou zelfs blijven spelen in plaats van te slapen of gezond te eten, wat uiteindelijk gevolgen zou kunnen hebben voor de aandachtsspanne van die cyberbewustzijnsindicatoren.

Het volledige rapport kan je hier vinden.

Om je computerprestaties op hoog niveau te houden is het verstandig om games alleen op officiële sites te kopen. Ook bij aanbiedingen, zoals een zomeruitverkoop van Steam, is het belangrijk om de recensies te lezen, lijkt iets te goed om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook. Daarnaast kan een goede betrouwbare securityoplossing goed van toepassing komen, vooral als het je computer niet vertraagt als je speelt. Maar tegelijkertijd zal het je beschermen tegen elke mogelijke cyberdreiging.