BMW Group Plant Leipzig test flexibele branders op waterstof in lakstraat
De fabriek van BMW Group in Leipzig is de eerste autofabriek ter wereld waar een nieuw ontwikkelde brandertechnologie wordt getest die het mogelijk maakt om zowel op groene waterstof als op aardgas te rijden. De nieuwe technologie voldoet aan de haalbaarheidseisen om de CO2-uitstoot van het intensieve gebruik van aardgas, een fossiele brandstof, te verminderen. Bestuurslid Milan Nedeljković van BMW AG: "Dit is een technologische doorbraak. Het onderstreept ons innovatievermogen en onze vastberadenheid om de productie steeds duurzamer te maken."
Vandaag heeft BMW Group Plant Leipzig de eerste brander voor verfdrogers gelanceerd die geschikt is voor waterstof. Het bijzondere kenmerk van het systeem is dat het kan werken op waterstof (H2), methaan (CH4) of een mengsel van beide. Het kan ook tijdens de werking overschakelen tussen brandstoffen. Aanvankelijk zal het systeem op proef draaien. Het innovatieve brandstof-flexibele brandersysteem is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijf Saacke uit Bremen, waarbij het Fraunhofer-instituut IFF in Maagdenburg de integratie van het veiligheidsconcept heeft ondersteund.
Duurzaamheid als sleutelelement in de BMW iFACTORY
De vermindering van de CO2-uitstoot is een van de centrale doelstellingen van de BMW iFACTORY met zijn LEAN. GROEN. DIGITAAL. Terwijl duurzaamheid, optimaal gebruik van hulpbronnen en circulariteit centraal staan in GREEN, werkt het LEAN-onderdeel van de strategie aan een efficiënte, nauwkeurige en uiterst flexibele productie. DIGITAL maakt effectief gebruik van digitalisering in data science, kunstmatige intelligentie en virtualisatie.
Om nog duurzamer te worden, bedenkt BMW Group locatiespecifieke oplossingen om de CO2-uitstoot te verminderen - waaronder geothermie, fotovoltaïsche energie en waterstof. De verschillende oplossingen zullen worden ingezet op de manier die het beste past bij de locatie in kwestie.
Om overal waterstof te kunnen gebruiken, is een pijpleiding nodig die ervoor zorgt dat er altijd voldoende groene waterstof beschikbaar is. De fabriek in Leipzig kan gebruik maken van een waterstofnetwerk dat voor dit doel in de regio is aangelegd.
Waterstofkracht in fabrieks- en transportlogistiek
Waterstof is al lang een belangrijke brandstof in de fabriekslogistiek. Het eerste overdekte waterstoftankstation in Duitsland werd in 2013 op het fabrieksterrein geïnstalleerd om vorkheftrucks en sleeptreinen in de intralogistiek van brandstof te voorzien. Nu, bijna tien jaar later, beschikt Plant Leipzig over de grootste vloot in Duitsland met meer dan 130 door brandstofcellen aangedreven heftrucks. Er zijn ook vijf intralogistieke waterstofstations op het terrein. Het laatste biedt volledig geautomatiseerd tanken.
De BMW Group werkt ook samen met zijn partners om waterstofoplossingen te testen die de decarbonisatie van de transportlogistiek ook buiten de fabriekspoorten ondersteunen en is momenteel betrokken bij de onderzoeksprojecten H2HAUL en HyCET. Waterstof is een veelbelovende brandstof voor de vervoerslogistiek omdat het snel tanken, een hoog laadvermogen en flexibele inzetbaarheid mogelijk maakt. Het biedt ook een grote actieradius. En groene waterstof - geproduceerd met energie uit hernieuwbare bronnen - zal het pad effenen voor een koolstofarmere logistiek over lange afstanden in de toekomst.
Het H2HAUL-project in België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland ontwikkelt en test 16 vrachtwagens met waterstofcellen en installeert nieuwe tankstations met hoge capaciteit voor een betrouwbare brandstofvoorziening. H2HAUL gaat in 2019 van start en heeft een looptijd van vijf jaar, waarbij Duitsland een bijdrage levert door twee brandstofceltrucks te testen voor het vervoer tussen de fabrieken van Leipzig en Neurenberg.
In het HyCET-project leidt de BMW Group een consortium om de ontwikkeling en het testen van vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotoren in de vervoerslogistiek te bevorderen. Met een projectfinanciering van 11,3 miljoen euro, die in september van dit jaar door het Bundesministerium für Digital und Verkehr werd goedgekeurd, wil HyCET het potentieel van vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotoren in de transportlogistiek demonstreren en twee waterstoftankstations voor openbaar gebruik oprichten.
Plant Leipzig - Van meet af aan gericht op duurzaamheid
"Duurzaamheid zit als het ware in het DNA van de fabriek in Leipzig", zegt fabrieksdirecteur Petra Peterhänsel. "Efficiënte en duurzame processen waren al heel belangrijk voor ons toen we de fabriek planden, en een goed zichtbaar resultaat daarvan zijn de vier windturbines die de fabriek van stroom voorzien." Opgericht in 2013, leveren ze 10 MW stroom (opwekking van ca. 26 GWh/jaar). In 2017 volgde een nieuwe mijlpaal toen de Battery Farm met tot 700 second-life hoogspanningsaccu's uit BMW i3 voertuigen werd geopend. De batterijen worden gebruikt om energie op te slaan, zoals die wordt opgewekt door de windturbines. Door de energie op het terrein op te slaan, kan het lokale energiebeheer worden geoptimaliseerd en het elektriciteitsnet stabiel worden gehouden.