BMW
Rijswijk, NL, 07 Sep. 2022, 11:36 CEST
Vanaf 2023 op de markt: BMW en MINI modellen met een vegan interieur

Duurzaamheid bij de productie van voertuigen door innovatieve materialen op bio basis ter vervanging van grondstoffen van dierlijke oorsprong. Vervanging van leer vermindert de CO2e-uitstoot met 85 procent

Vanaf 2023 op de markt: BMW en MINI modellen met een vegan interieur img#1

Vanaf 2023 op de markt: BMW en MINI modellen met een vegan interieur

De BMW Group wil in 2023 de eerste auto's met een volledig veganistisch interieur op de markt brengen. Dit wordt in de eerste plaats mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van innovatieve materialen met lederachtige eigenschappen. Deze materialen zullen ook kunnen worden gebruikt voor stuurwieloppervlakken, die moeten voldoen aan veeleisende criteria op het gebied van gevoel, hoogwaardige uitstraling en slijtvastheid. Volledig veganistische interieurs zullen vanaf 2023 voor het eerst beschikbaar zijn voor zowel BMW als MINI modellen. BMW Group komt hiermee tegemoet aan de vraag naar veganistische en ledervrije interieurs, die in de nabije toekomst verder zal toenemen, vooral in de VS, China en Europa.

De vermindering van de CO2-uitstoot over de hele levenscyclus van een auto is het centrale doel van de BMW Group op weg naar klimaatneutraliteit, die uiterlijk in 2050 moet worden bereikt. Bij het bereiken van dit doel speelt de materiaalkeuze een belangrijke rol. De vervanging van grondstoffen van dierlijke oorsprong levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de autoproductie. Door de introductie van een nieuw oppervlaktemateriaal voor stuurwielen zal het aandeel van auto-onderdelen dat sporen van grondstoffen van dierlijke oorsprong bevat in de respectieve BMW en MINI voertuigen dalen tot minder dan één procent. Als gevolg daarvan zullen deze materialen nu alleen nog te vinden zijn op plaatsen die niet zichtbaar zijn voor de klant, bijvoorbeeld in verschillende wasachtige substanties zoals gelatine gebruikt in beschermende coatings, lanoline in lakken, talg als toevoeging in elastomeren en bijenwas als vloeimiddel voor lakken.

De BMW Group biedt al geruime tijd verschillende stoffen alternatieven voor leder aan. Nu is het voor het eerst mogelijk om een geschikt vervangingsmiddel voor leder aan te bieden voor de belangrijkste interface tussen bestuurder en voertuig. De oppervlakken van het stuurwiel moeten voldoen aan veeleisende criteria als het gaat om uiterlijk, slijtvastheid en duurzaamheid. "Met een stuurwiel van een hoogwaardig, veganistisch oppervlaktemateriaal komen wij tegemoet aan de wensen van onze klanten, die geen compromissen willen sluiten op het gebied van uiterlijk, gevoel en functionaliteit. Het innovatieve materiaal is bestand tegen slijtage door schuren, transpiratie en vocht en heeft alle gewenste eigenschappen van leder", zegt Uwe Köhler, Head of Development Body, Exterior Trim, Interior bij de BMW Group. Het enige onderscheidende kenmerk van het nieuwe materiaal is een nieuw nerfeffect op de stuurwielrand.

Leervrije oppervlakken verminderen de CO2e-uitstoot met 85 procent.
Het feit dat er nu een hoogwaardig, veganistisch oppervlaktemateriaal is met eigenschappen die gelijkwaardig zijn aan het echte leer dat voorheen voor de productie van stuurwielen werd gebruikt, betekent opnieuw een grote stap in de richting van CO2-reductie. Het nieuwe materiaal voor het stuurwieloppervlak vermindert de CO2-uitstoot in de waardeketen met ongeveer 85 procent in vergelijking met leer. Tot nu toe kwam het grootste deel van de uitstoot, ongeveer 80 procent, voor rekening van methaangas afkomstig van de veeteelt. De resterende 20 procent kwam voor rekening van de verwerking van de koeienhuid, die zeer energie- en waterintensief is.

Klimaatneutraliteit en een circulaire economie zijn de topprioriteiten.
Om het doel van klimaatneutraliteit te bereiken, vertrouwt de BMW Group op het gebruik van groene stroom in de productie en in de toeleveringsketen, een consequent verhoogd aandeel van secundaire materialen en natuurlijke grondstoffen, zeer efficiënte elektromotoren en verbrandingsmotoren en een hoog recyclingpercentage in overeenstemming met de principes van een circulaire economie.

Het zit allemaal in het detail: De vloermatten voor verschillende modellen worden gemaakt van monomateriaal, waardoor moeilijk te recyclen materiaalmixen worden vermeden. Hierdoor bespaart de BMW Group jaarlijks ongeveer 23.000 ton CO2 en nog eens 1.600 ton afval, aangezien de gerecyclede vloermatten en het afvalmateriaal ook binnen het productieproces worden hergebruikt.

Onderzoek en ontwikkeling op het gebied van secundaire grondstoffen en duurzame materialen zijn een topprioriteit. Toekomstige voertuiggeneraties zullen andere aantrekkelijke alternatieven voor leer bieden. De BMW Group werkt samen met start-up bedrijven om innovatieve biogebaseerde materialen te ontwikkelen. In vergelijking met het vroeger gebruikte synthetische leder resulteren deze in een ongeveer 45 procent lagere CO2-uitstoot. MirumTM, dat voor 100 procent op biologische basis is vervaardigd en geen petroleum bevat, heeft het potentieel om alle eigenschappen van traditioneel leder na te bootsen. Een ander nieuw materiaal, DeserttexTM, is gemaakt van verpulverde cactusvezels met een biogebaseerde polyurethaanmatrix. Met deze materialen kan de vervanging van grondstoffen van dierlijke oorsprong worden gecombineerd met een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.